Gesture-controlled IR remote, few issues

Have questions about a SparkFun product or board? This is the place to be.
Locked
denisbest
Posts: 24
Joined: Thu Jun 21, 2007 9:38 pm
Location: Buffalo Grove, IL

Gesture-controlled IR remote, few issues

Post by denisbest » Mon Mar 03, 2008 12:34 pm

Hi Everybody,

I am working on my version of IR remote and at the final stage of development now. I record IR signal from original remote and in my remote I send it out if buttons/hand gestures were activated. However, I see that IR signal that I send from my microcontroller is not recognized by appliance, in my case it's Sony Cassette player.

Timing is slightly off but should be within error limits, frequency is 38-41 kHz, output power on my IR LED is little low but acceptable i think.

Ok, so I captured signal from my LED and Sony's remote LED and here are they, attached:

Sony's:
Image

Mine:
Image

What would you think prevents the signal from my LED to be recognized by the player?

Philba
Support Volunteer
Posts: 1981
Joined: Sun Feb 13, 2005 11:33 pm
Location: Seattle

Post by Philba » Mon Mar 03, 2008 1:15 pm

can't see the images - I get an error... (and, as you probably know, they aren't linked in the first place) Facebook is probably not the best pace to host them.

Just a guess but many (?most?) remotes repeat a given command several times. are you doing that?

jasonharper
Posts: 312
Joined: Wed Mar 02, 2005 12:14 pm
Location: Oklahoma
Contact:

Post by jasonharper » Mon Mar 03, 2008 1:40 pm

Your scope traces show only the IR carrier, which appears close enough to work. You'd need to zoom out a few steps to see the on/off modulation of the carrier, which is probably where the problem actually lies.

denisbest
Posts: 24
Joined: Thu Jun 21, 2007 9:38 pm
Location: Buffalo Grove, IL

Post by denisbest » Mon Mar 03, 2008 1:57 pm

Thank you for your responses

- I'll rehost images once I come home
- I do not repeat the signal, I've read that Sony sends only one signal at a time (is that true)? I try to repeat it and see what happens.
- jasonharper, I made sure signal has close enough timing and my osciloscope shows that frequency is correct.

Can someone else please give any ideas why receiver doesn't recognize the signal from my LED?

denisbest
Posts: 24
Joined: Thu Jun 21, 2007 9:38 pm
Location: Buffalo Grove, IL

Post by denisbest » Mon Mar 03, 2008 7:51 pm

Update: with the help of oscilloscope I found that Sony's remote sends multiple codes with a single press of a button, thanks Philba!!!

I will update my code to capture a minute worth of data and send it to receiver - will see if it's going to work!

Thank you guys for valuable input.

Locked

Return to “SparkFun Product Questions”