Cant see any NMEA output from Sanjose receiver

Tips and questions relating to the GPS modules from SFE
Locked
bootstrap
Posts: 15
Joined: Mon Mar 03, 2008 1:57 am

Cant see any NMEA output from Sanjose receiver

Post by bootstrap » Sat Jul 16, 2011 3:34 am

Hi,

I purchased a couple of sanjose 32 channel GPS receivers, but I can get any NMEA output from it. I tried with MiniGps, GPS locator and the hyperterminal at the default baud of 38400. Also once when I connected the GPS in the open the mouse pointer seemed get randomly positioned (I am guessed that is some sort of an NMEA input through the serial port). I am using the GPS eval board (older red colored one).

Please let me know.

bootstrap
Posts: 15
Joined: Mon Mar 03, 2008 1:57 am

Re: Cant see any NMEA output from Sanjose receiver

Post by bootstrap » Sat Jul 16, 2011 3:38 am

Also the status LED green blinks after some time when outside (open to the sky). I think the documentation in the eval board page should indicate the states of the status LED as to what means what...

Also the RX pin on the GPS eval board (Red color) is connected to the TxD pin 1 of FT232R where as in the FT232R breakout board the Rx pin is connected to RxD and Tx to TxD of the FTDI chip. So is there a circuit problem with the older eval board and the newer one (green colored)?

http://www.sparkfun.com/products/8334
http://www.sparkfun.com/products/718

bootstrap
Posts: 15
Joined: Mon Mar 03, 2008 1:57 am

Re: Cant see any NMEA output from Sanjose receiver

Post by bootstrap » Sat Jul 16, 2011 4:34 am

Got solved.Thanks.

bootstrap
Posts: 15
Joined: Mon Mar 03, 2008 1:57 am

Re: Cant see any NMEA output from Sanjose receiver

Post by bootstrap » Sat Jul 16, 2011 4:55 am

By the way it is running at the default bit rate of 4800 and the minigps software provided in the link here:
http://www.sparkfun.com/datasheets/GPS/MiniGPS_1.32.zip
does not have an option to write into the GPS' flash to change the baud rate. Is there another version of the MiniGps software which allows one to do that? Also when I read the manual of the FM-V8 sanjose gps receiver it says one can change the baud rate only 7 times which is limited by the number of times a user is allowed to write into the flash of the Gps module. Wonder why such a limitation!!

fll-freak
Support Volunteer
Posts: 1443
Joined: Tue May 12, 2009 8:23 am
Location: New Hampshire, USA
Contact:

Re: Cant see any NMEA output from Sanjose receiver

Post by fll-freak » Sat Jul 16, 2011 6:44 am

bootstrap wrote:Got solved.Thanks.
For completeness, what was the problem?

bootstrap
Posts: 15
Joined: Mon Mar 03, 2008 1:57 am

Re: Cant see any NMEA output from Sanjose receiver

Post by bootstrap » Sat Jul 16, 2011 6:49 am

Initially the problem was getting it to work.Saw that it was a problem with baud rate settings. But now I want to set the module to 38400 bps but there seems to be no such option in the minigps software but FM-V8 manual says one can change the baud.

bootstrap
Posts: 15
Joined: Mon Mar 03, 2008 1:57 am

Re: Cant see any NMEA output from Sanjose receiver

Post by bootstrap » Sun Jul 17, 2011 5:32 am

So anyone knows how to change the baud rate using the MiniGps software?

bootstrap
Posts: 15
Joined: Mon Mar 03, 2008 1:57 am

Re: Cant see any NMEA output from Sanjose receiver

Post by bootstrap » Sun Jul 17, 2011 6:03 am

solved again.thanks.

targetvignesh
Posts: 1
Joined: Sat Oct 01, 2011 9:28 pm

Re: Cant see any NMEA output from Sanjose receiver

Post by targetvignesh » Sat Oct 01, 2011 9:36 pm

hey am new to this forum ... i want to buy a gps module with high accuracy (something around 2 to 3 meters) .. is san jose a good candidate coz the website says its got an accuracy around 2 meters ... or should i go for the all time em406 module .. i want to navigate my robot using gps ... pls help

Locked

Return to “GPS”