SparkFun Forums 

Where electronics enthusiasts find answers.

Have a good idea for a new product for SFE or Olimex? Let us know!
By WickedMinds
#137269
FET_Destoyer wrote:Hi WickedMinds
What is the hardware that u are using to interface the camera with the pc?

regards
The camera is connected directly to a static ram chip as described in my previous post. I use an ATMega128 to read frames from the static ram chip and send the data via serial to the PC which is processed by a C# .NET application I threw together.
By KreAture
#137808
Wow! Been a long time!
Just wanted to mention I hope to publish a updated version of Atmels ISI driver with tcm8230md and tcm8240 driver module for avr32linux. It has all the cameras registers available in debugfs for hacking directly from linux userspace.

It still has issues but it's also a lot of fun.
It makes it a lot easier to fiddle with these cams. (as long as you have a old ngw100 card lying around that is...)
By FET_Destoyer
#138007
KreAture wrote:Wow! Been a long time!
Just wanted to mention I hope to publish a updated version of Atmels ISI driver with tcm8230md and tcm8240 driver module for avr32linux. It has all the cameras registers available in debugfs for hacking directly from linux userspace.

It still has issues but it's also a lot of fun.
It makes it a lot easier to fiddle with these cams. (as long as you have a old ngw100 card lying around that is...)
Hi KreAture
I'll wait fot that driver.
I read all the posto but I'm with a little dificult to understand registers of tcm8240, is there any APPnote for this camera?
Cause the datasheet the register are not clear of what they do.

Regards

EDIT: I just saw that the appnote is on sparkfun website, even so I think your driver will be welcome here for those who are strating this camera. =)
By leonix
#138010
Hi WickedMinds,

your direct SRAM interface to the TCM8240MD sounds very interesting. Can you please post a circuit diagram of it?
Even a sketch would be very useful.

Another question - what is the minimum distance of that camera to get a sharp image?

Thx
Leo
By Sonal
#138206
Can anybody tell me the exact weight of this camera module. The weight is a big concern in my project..
its weight should be less than 15 grams. :|
By WickedMinds
#138258
leonix wrote: your direct SRAM interface to the TCM8240MD sounds very interesting. Can you please post a circuit diagram of it?
Even a sketch would be very useful.
Here is the schematic of the last time I had it bread boarded. I've added on to it for stuff specific to my project but this still remains the core method of how I have been able to grab frames with an ATMega128.

Image
leonix wrote: Another question - what is the minimum distance of that camera to get a sharp image?
I have had good results with my tests that have objects from inches to about 3 feet from the camera using QCIF Zoom.
By Sonal
#138379
Does anybody know what is the size of a compressed image after the jpeg compression feature of this camera has been implemented?? :?:
By glide
#138575
KreAture wrote:Just wish I had solder-masks...

Image

If this board was to be made professionally I'd ofcource do it 2-sided to tidy up the routing. Then I'd add silkscreen to connector-side so one would always have the pinout of the connectors available.

edit:
The large 1206 resistors are for all spots where user might want to change stuff. Only the power-system is set up with tiny stuff as that will be a 1-time affair. (0603 and 0805 for power system.)
KreAture can you tell me from were do you buy the blue pcb?
By WickedMinds
#140090
More images here.

Camera and Color Mapping Board
Image
Client Application to edit on board Color Map and display frame dumps.
Image
Last edited by WickedMinds on Tue Feb 21, 2012 3:07 pm, edited 1 time in total.
By swaroop.b
#140095
Hi all!
I'm new to forum and I'm pleased to see so much work being done with the TCM82x0 cameras.
I'm using TCM8230MD camera in my project. But currently I'm facing a problem: the register values of the camera are not changing from their default. And hence the camera is not getting started at all. I checked it by reading the values by I2C. I'm getting the ACK for write though. I have used pull-ups of 4.7kOhm. I have connected the camera pins SDA and SCL to that of PIC18F2455 (operating at 2.8V, same as IOVDD of camera). I have given 16MHz clock to EXTCLK. The clock for PIC is 24MHz and SCL frequency is set to 400kHz. Since reading operation is being performed correctly, I'm getting confused.

Please suggest me a remedy for this! Unless the register bytes are written properly, I can't move ahead!

Thanks in advance! :)
By WickedMinds
#140128
Here is a snip of code I use with the Arduino Wire library to start up my cam.
Code: Select all
#define TCM_DEV_ADDR                    0x3C
#define TCM_REG_SLEEP                   0x1F
#define TCM_SOFT_RESET	               0x06
#define TCM_REG_AWBSW	                0x0A
#define TCM_REG_PICTURE                 0x03
#define TCM_DOUTSW_ON	                0
#define TCM_DATAHZ_OUT                  0
#define TCM_PICFMT_YUV422               0

// Picture Formats
#define TCM_PICSIZE_VGA          0
#define TCM_PICSIZE_QVGA         1
#define TCM_PICSIZE_QVGA_Z		 2
#define TCM_PICSIZE_QQVGA		  3
#define TCM_PICSIZE_QQVGA_Z		4
#define TCM_PICSIZE_CIF			 5
#define TCM_PICSIZE_QCIF		   6
#define TCM_PICSIZE_QCIF_Z		 7
#define TCM_PICSIZE_SUB_QCIF	  8
#define TCM_PICSIZE_SUB_QCIF_Z	9

void WriteCameraRegister(unsigned char reg, unsigned char data)
{
	Wire.beginTransmission(TCM_DEV_ADDR); 
	Wire.write(reg);
	Wire.write(data);              
	Wire.endTransmission();    // stop transmitting
}

void CCD_Init(unsigned char pic_format)
{
	// Send a Reset
	WriteCameraRegister(TCM_REG_SLEEP, (1<<TCM_SOFT_RESET));
	_delay_us(500);
	// AWB
	WriteCameraRegister(TCM_REG_AWBSW, 0x80);
	// Enable Picture
	WriteCameraRegister(TCM_REG_PICTURE, TCM_DOUTSW_ON | TCM_DATAHZ_OUT | (pic_format<<2) | TCM_PICFMT_YUV422);

}
By swaroop.b
#140214
Hi again! Thanks for the reply!
Just wanted to tell that I solved the problem! :)
It was a stupid error in my I2C program (as stupid as missing a semicolon!) (I'm using PIC18F2455)
I'm getting a decent image output. But the colour saturation is poor and the picture is getting slightly over-exposed. So, now will try some tweaking of the image-related registers. I'm currently extracting only one frame. So, next milestone would be accepting a 30fps video. Will keep posting! :)
  • 1
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]