Alive but not responding

General MicroView Support area - You have questions, find your answers here.

Moderators: phalanx, Help@GeekAmmo, marcus@geekammo

Post Reply
sadzaq
Posts: 2
Joined: Wed Apr 11, 2018 9:16 pm

Alive but not responding

Post by sadzaq » Wed Apr 11, 2018 9:55 pm

Hi, I have just returned to the Arduino world and am trying to use my Microview.
When I plug it in to the USB programmer and then connect that to a USB port on my PC (a Dell laptop with Win 7) I get the Hello World displayed with a blinking object (space invader?) below it, but if I try any of the demos using a jumper from gnd to pin 5 for instance I receive no response.
I have also tried powering the microview from a breadboard power supply both with and without the USB programmer.
If I try to upload an example sketch I get the following error message

avrdude: ser_open(): can't open device "\\.\COM1": The system cannot find the file specified.

Looking at the "Tools" menu in the IDE the board is shown as "Arduino/Genuini Uno" and the Port is shown as Serial port Com8.

Any assistance would be gratefully received.

Regards Zaq

scotta
Posts: 45
Joined: Thu Jul 24, 2014 1:31 pm
Location: Toronto, Canada

Re: Alive but not responding

Post by scotta » Thu Apr 12, 2018 7:00 am

It looks like avrdude is expecting the programmer to be on COM1 but it's on COM8. Have you selected COM8 as the port in the Arduino IDE?

sadzaq
Posts: 2
Joined: Wed Apr 11, 2018 9:16 pm

Re: Alive but not responding

Post by sadzaq » Thu Apr 12, 2018 7:33 pm

I don't know why COM8 is selected and I don't see any option to change it.

jremington
Support Volunteer
Posts: 2185
Joined: Fri Jun 15, 2007 9:41 pm
Location: Eugene, Or

Re: Alive but not responding

Post by jremington » Thu Apr 12, 2018 7:50 pm

I don't see any option to change it
Arduino IDE Menu > Tools > Port > select port

Post Reply