how to connect 4 wire load cell to load cell combinator

Have questions about a SparkFun product or board? This is the place to be.

Moderators: phalanx, TS-Tim

Post Reply
junke715
Posts: 2
Joined: Tue Nov 28, 2017 9:03 am

how to connect 4 wire load cell to load cell combinator

Post by junke715 » Tue Nov 28, 2017 9:06 am

i purchased 4-wires load cell, as well as the load cell combinator. but the combinator is for 3-wires load cell, i wonder if there is any way that i can connect them and get correct readings?
help is needed!!
thanks in advance

User avatar
DanV
Posts: 333
Joined: Sat Apr 25, 2015 9:29 am

Re: how to connect 4 wire load cell to load cell combinator

Post by DanV » Tue Nov 28, 2017 1:48 pm

The combinatory is clearly for connecting 4 load cells (or half load cells) together and then to an amplifier.
What you appear to need to connect your 4-wire load cell is just an amplifier HX711:
https://learn.sparkfun.com/tutorials/lo ... okup-guide

junke715
Posts: 2
Joined: Tue Nov 28, 2017 9:03 am

Re: how to connect 4 wire load cell to load cell combinator

Post by junke715 » Wed Nov 29, 2017 5:17 pm

but i have four load cells, so i dont need combinator?

User avatar
DanV
Posts: 333
Joined: Sat Apr 25, 2015 9:29 am

Re: how to connect 4 wire load cell to load cell combinator

Post by DanV » Thu Nov 30, 2017 8:13 am

Well, that's not exactly what you said:
i purchased 4-wires load cell
which sounds to me like a single 4-wire load cell.

The combinator takes four 3-wire load sensors and connects them as a wheatstone bridge, then the combinator connects to the amplifier.

The load cell (4-wire device) is already a wheatstone bridge designed to be connected to an amplifier.

Unfortunately, I can find no information on connecting a 4-wire load cell as a 3-wire load sensor.
I suppose you could use a multimeter to find the variable leg of the load cell and its neighbor resistor and use it like a 3-wire but I can't confirm this.

deenlee
Posts: 2
Joined: Sat Mar 31, 2018 2:05 am

Re: how to connect 4 wire load cell to load cell combinator

Post by deenlee » Wed Apr 04, 2018 11:19 pm

Very real for me now, came with the same issue here. I found different advices in the web, including different schemes and infographics, but only this thread is really helpful. At the moment planning to order more load cells from Tacunasystems.

Post Reply